Kostel z let 1888–90 od stavitele J. Neussera nahradil starší barokní kapli. Jednolodní stavba ve střídmém novoklasicistním slohu s hranolovou věží v ose hlavního průčelí stojí jižně od středu protáhlé podhorské obce, jemuž dominuje vysoká kostelní věž s jehlancovou střechou. Nedávno opraven.
Kostel od severu

Kostel Nejsvětější Trojice v Bílém Potoku pod Smrkem

Bílý Potok vznikl jako dřevařská osada v místě, kde Smědá opouští prudce spadající sevřené údolí a přechází do severního podhůří Jizerských hor. Příkaz k jeho založení vydal 13. 7. 1594 Melchior von Redern, jméno mu dala o 9 let později jeho vdova Kateřina, rozená von Schlick. V malé obci byla zřejmě první sakrální stavbou barokní kaple z 18. století. Vzhledem k prudkému nárůstu počtu obyvatel ve II. polovině 19. století byl v letech 1888–90 na jejím místě postaven stavitelem J. Neusserem novoklasicistní kostel. Stavba je jednolodní, s hranolovou věží v ose hlavního (severního) průčelí, k níž vede od hlavní silnice přístupové schodiště, akcentované sochou Krista. Závěr tvoří šířkově i výškově odsazený polygonálně uzavřený presbytář. Po roce 1945, který přinesl nucenou obměnu obyvatel, kostel zchátral. Opraven byl v 90. letech 20. ...
    Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Bílý Potok