Rozhledna Slovanka je nejstarší železnou rozhlednou u nás. Postavena 14.8.1887 Horským spolkem, jenž ji zakoupil na výstavě ve Vídni. Do 2. svět. války udržovaná, poté pozapomenuta a koncem 20. stol. v dezolátním stavu. Provedena kompletní rekonstrukce a dne 5.7. 2000 znovu otevřena.
rozhledna Slovanka
Nejstarší zachovalá kovová rozhledna Slovanka v Čechách postavená r. 1887 na stejnojmenném vrchu (820 m n. m.) nedaleko Hrabětic. Její výška je 11 m a má 56 schodů. Rekonstruována v letech 1999-2000.
14.12. 2003
historie

Seibtův vrch (Seibthübel), to je tehdejší název vrchu, kde dnes stojí první a jediná kovová rozhledna Jizerských hor, Slovanka. Slovanka je i nynější jméno tohoto 820 m nad mořem vysokého kopce. Roku 1887 daly tři sekce Horského spolku (jablonecká , janovská a josefodolská) vystavět tuto unikátní, bezmála 5,5 tuny vážící stavbu. Kolem rozhledny postupem času vystupovaly do stále větší výše okolní smrky a snižovaly možnost výhledu, který je dnes již opět téměř kruhový. Hlavním problémem pro Slovanku v dalších letech byl velký nedostatek financí na její údržbu a tak chátrala a chátrala. Nejprve byl vstup pouze na vlastní nebezpečí a roku 1997 se rozhledna stala nepřístupnou. Dne 9. 7. 1999 bylo v Lučanech n. Nisou založeno "Občanské sdružení na záchranu Slovanky". Odborný odhad nákladů na provedení kompletní rekonstrukce zněl na 350 tisíc Kč. Na opravu částečně přispěl stát, hlavní část prostředků však byla z příspěvků a darů…  číst dále

Liberecký kraj,  Jablonec nad Nisou  (JN), Horní Maxov