Divadlo v Jablonci bylo postaveno v letech 1906–7 dle projektu vídeňského ateliéru Fellner a Helmer ve stylu klasicizující secese. Rekonstrukce v 70. letech 20. století a 1995–98. Zachován původní interiér veřejných částí, technické zázemí moderní.
Divadlo stojí na rohu Liberecké a Poštovní ulice v západní části městského centra.

Městské divadlo v Jablonci nad Nisou

Záměr postavit budovu divadla vyplynul ze snahy o dokončení přeměny někdejší podhorské vsi na representativní centrum sklářského a bižuterního průmyslu, která proběhla během 19. století. Roku 1894 byl založen divadelní spolek, který začal pro tento účel shromažďovat finanční prostředky. Po několika kolech projekčního řízení byl nakonec vypracováním plánů pověřen proslulý vídeňský ateliér Fellner a Helmer, který navrhl budovu rozměry úměrnou skromným možnostem spolku, přitom však působící velmi majestátně. Na rozdíl od ostatních divadel, která v českých zemích vznikla podle jejich projektů (Liberec, Karlovy Vary, pražské německé divadlo, městské divadlo v Brně), je jablonecká budova vzhledem k pozdější době svého vzniku ozdobena již secesními prvky. Základní kámen byl položen v den 76. narozenin císaře Františka Josefa I. 18. 8. 1906. Budova má železobetonový skelet, který však zakrývá bohatá vnější i vnitřní dekorace. Výstavba trvala 13 měsíců,…  číst dále

Ivan Grisa, dle webové stránky městského divadla, 18.9. 2009

Liberecký kraj,  Jablonec nad Nisou  (JN), Jablonec nad Nisou