Lovecký zámeček, který roku 1844 vybudovali Clam-Gallasové přestavbou panského domu sklárny, založené zde v r. 1756. Rekonstruován mezi válkami díky kancléři Přemyslu Šámalovi. Dnes je zde hotel a restaurace Šámalova chata.
© Milan Caha 09/2007
V roce 1630 nechal Albrecht z Valdštejna vykácet část lesa, aby získal stavební dřevo na své rozsáhlé stavební projekty v Jičíně a v Liberci. Vzniklá „nová“ louka byla používána jako pastvina. V roce 1756 na ní známý sklář Jan Josef Kittel založil sklářskou huť. V šedesátých létech 18. stol. byl Kittel donucen propachtovat sklárnu na Nové louce Leopoldu Janu Riedelovi. Rod Riedlů tu provozoval sklárnu až do roku 1817. O dvacet let později byly budova sklárny a další provozní budovy strženy. Zachován byl panský dům majitele sklárny; ten odkoupili roku 1844 Clam-Gallasové a přestavěli jej na lovecký zámeček. V roce 1929 Clam-Gallasovské lesy převzal stát a zámeček se stal majetkem státních lesů. Po dlouhou dobu byl pak sídlem správy bedřichovského polesí a zároveň sloužil jako vládní rekreační objekt. V období mezi světovými válkami si zámeček ...
Milan Caha (zdroj: Miroslav Nevrlý, Kniha o Jizerských horách, Severočeském nakladatelství, Ústí nad Labem, 1986), 13.1. 2008
    Liberecký kraj,  Jablonec nad Nisou  (JN), Bedřichov