Kostel postaven v l. 1685–87. Věž přistavěna roku 1706 a sakristie roku 1842. Koncem 19. st. kostel rekonstruován a upraven v novorenesančním stylu. Poslední rekonstrukcí prošel r. 2006.
Kostel sv. Anny v Jablonci nad Nisou
© Pavel Vítek 06/2008
Kostel sv. Anny se nachází v centru města, asi 200 m západně od Dolního náměstí. Kostel je využíván pro pořádání různých kulturních akcí, koncertů, výstav a podobně. Proti kostelu v Kostelní ulici stojí bývalá fara, postavená počátkem 18. století. K faře bylo přeneseno z obce Rádlo sousoší Getsemanské zahrady pocházející z roku 1829.
popis

Kostel sv. Anny je jednolodní stavba obdélníkového půdorysu, vystavěná původně v barokním stylu. Polygonální presbytář je sklenut valeně a zdoben lunetami. Zařízení kostela pochází z 19. století. Před kostelem se nachází barokní socha Panny Marie.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 14.7. 2008

historie

Kostel sv. Anny byl postaven v letech 1685 – 1687. V západním průčelí kostela je vyzdvižena věž, která byla ke kostelu přistavěna roku 1706 a sakristie přistavěna roku 1842. Koncem 19. století byl kostel rekonstruován a tehdy byl upraven v novorenesančním stylu. Poslední rekonstrukcí kostel prošel v roce 2006.

Další texty historie

Liberecký kraj,  Jablonec nad Nisou  (JN), Jablonec nad Nisou