Již k r. 1318 se připomíná Vlacheň z Kozojed, další držitelé však známe až z 15. stol. Na počátku 16.stol. byly kozojedy připojeny k Morašickému zboží, tvrz se připomíná v r. 1544 jako pustá.
Graficke pismenko Tvrziště se nalézá ve vidlici Červeného a Markovického potoka asi 2 km západně od města Chrudimi. Na místo se lze dostat odbočením ze silnice I/17 vlevo, směrem na obec Sobětuchy (bráno ze směru od Chrudimi). Poté následuje odbočení vpravo na menší místní komunikaci, odkud se na tvrziště dostanete již snadno, když budete vizuelně sledovat protiproud potoka.
5.12. 2007

historie

Kozojedy se připomínají v roce 1318, kdy je vlastníkem Vlacheň z Kozojed, není ale jasné, zda-li tu už tehdy stála tvrz. Další zmínky jsou o Otíkovi z Kozojed z počátku 15. století. Poté se jako vlastníci zmiňují Pavel a Mikuláš z Kozojed jako účastníci krajského sjezdu v Čáslavi v roce 1440. Po smrti Pavla z Kozojed si zboží v roce 1454 vyžádali na králi Ladislavovi Sigmund Anděl z Ronovce a Jan Hroch z Mezilesic. Na počátku 16. století byly

Rostislav Vondra - zdroj : Hrady, zámky a tvrze království českého (3.vyd.). Díl 1 : Chrudimsko, August Sedláček, Argo, Praha 1993, 5.12. 2007

popis

Podle Augusta Sedláčka sestávala tvzr z okrouhlé věže z kamene, okolo níž byl příkop 6–10 sáhů široký a násep 9 stop vysoký. Násep byl na západě přerušen, aby se tudy mohl napouštět vodou z blízkého rybníčku. V roce 1847 tu tehdejší majitel překopával tvrziště a objevil železnou sekeru a střepy. V roce 1857 rozkopal půlku pahorku a zarovnal část příkopu. Byla tu tehdy nalezena pata románského sloupu, množství střepů a bronzová noha podobná

Rostislav Vondra - zdroj : Hrady, zámky a tvrze království českého (3.vyd.). Díl 1 : Chrudimsko, August Sedláček, Argo, Praha 1993; Encyklopedie českých tvrzí II. díl, Argo, Praha 2000, 5.12. 2007