Pozdně gotický kostel sv. Víta vystavěn koncem 15. st. Chrámové trojlodí dokončeno poč. 16. století. Renesanční přestavba proběhla v letech 1566–1567. Jižní předsíň pochází z poloviny 18. století.
pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Město Kostelec nad Labem leží 7 km severozápadně od Brandýsa nad Labem na levém břehu Labe. Kostel sv. Víta se nachází na Masarykově náměstí v centru města.
Severně od Města, na druhé straně Labe u obce Ovčáry, je vodní nádrž, která slouží jako přírodní koupaliště a je možno zde provozovat i vodní sporty. Na okraji vodní nádrže u lesa je provozován kemp.

historie

První zmínka o obci Kostelec pochází z roku 1276 a již v roce 1317 je zmiňována jako městečko a roku 1486 byl Kostelec povýšen na město. Pozdně gotický kostel sv. Víta byl postavený koncem 15. století, asi do roku 1492. Chrámové trojlodí bylo dokončeno počátkem 16. století. Přestavba kostela v renesančním stylu proběhla v letech 1566–1567 a další úpravy proběhly v 17.století a v roce 1728. Jižní předsíň pochází z poloviny l8.století Kostel

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 22.8. 2007

popis

Kostel sv. Víta tvoří trojlodní prostor, který se zužuje směrem k obdélnému polygonálně uzavřenému presbytáři, k němuž na severní straně přiléhá obdélníková sakristie. Jižní stranu stavby tvoří barokní obdélníková předsíň. Mezi opěrné pilíře je vestavěna sklenutá předsíň s pozdně gotickým portálem. Jižní předsíň zdobí barokní sochy archanděla Michaela a dvou biskupů. Presbytář je zaklenut křížovou žebrovou klenbou. Chrámové lodi jsou sklenuty