Palác stavěn od r.1516 do osmdesátých letech 16.st. V průběhu třicetileté vlky poškozen. Přestavba biskupského paláce trvala od roku 1665. Vnitřní dispozice upravovaná v letech 1837 – 1853. Úpravy provedeny i po požáru roku 1904.
Exteriér Arcibiskupského paláce v Olomouci
Graficke pismenko Palác olomouckých arcibiskupů je situovaný v řadě dnešní uliční zástavby. Je to již v pořadí třetí olomoucký palác, k tomuto účelu postavený, od založení olomouckého biskupství. Současné sídlo tehdy ještě olomouckých biskupů nechal vystavět biskup, Stanislav Thurzo. Základní kámen byl položen roku 1516. Ve stavbě renesančního biskupského sídla pokračoval biskup Jan Dubravius a zcela dokončeno byl až za biskupa Stanislava Pavlovského v osmdesátých letech 16. století. Palác byl v průběhu třicetileté války velmi poškozen. Biskup Karel II. z Liechtensteina před obnovou sídla vykoupil a zbořil okolní domy a tím získal větší prostor pro přestavbu. ...

Arcibiskupský palác v Olomouci
    Arcibiskupský palác je od svého vzniku až do současnosti sídelní rezidencí olomouckých biskupů a arcibiskupů (od roku 1777). Původní renesanční palác v místě dnešní rezidence začal budovat olomoucký biskup Stanislav Thurzo na počátku 16. století. Tento palác byl vážně poškozen během třicetileté války za švédské okupace Olomouce a požárem v r. 1661. Biskup Karel II. Lichtenstein-Castelcorn proto nechal rezidenci v letech 1664–1669 přestavět v

Petr Fojtík , 13.7. 2011