Světoznámá archeologická lokalita pravěkého člověka-Homo predmostenzis, s travertinovou plastikou „Sonda do pravěku“, „Památníkem lovců mamutů“ a vlastivědnou stezkou „Předmostím až do pravěku“ vybavenou informačními tabulemi.
travertinová plastika z roku 1989 - "Sonda do pravěku"
Graficke pismenko Světoznámá archeologická lokalita pravěkého člověka, travertinová plastika „Sonda do pravěku“ a nově postavený „Památník lovců mamutů“ v Předmostí (dnes městská část statutárního města Přerova) se nachází přímo mezi novodobou zástavbou - panelovým sídlištěm zbudovaným v 70. a 80. letech 20. století. V roce 1998 uspořádala místní základní škola 1. ročník turistického putování „Po stopách lovců mamutů“ a již při 2. ročníku otevřela vlastní „Malé školní muzeum“, které vzniklo ve spolupráci s Muzeem Komenského v Přerově, Moravským zemským muzeem v Brně a občanským sdružením „Predmostenzis“. V dnešní době můžeme absolvovat naučnou 8 km ...
14.12. 2006

Historie pravěkého osídlení Předmostí
    První písemné zmínky o nálezech z pravěku můžeme spatřit již v 16. století, a to v díle slavného přerovského rodáka Jana Blahoslava – „Gramatice české“. Avšak k prvnímu odbornému archeologickému průzkumu „Skalky“ a „Hradiska“ došlo až v závěru 19. století. Nejstarší osídlení Předmostí spadá do středního paleolitu (120 000-100 000 př.n.l.), kdy v místě severnějšího návrší – „Hradiska“ sídlili neandrtálci (Homo sapiens neanderthalensis). Z

Drechsler, A., Fišmistrová, V., Lapáček, J., : Dějiny města Přerova v datech, Přerov 2006, 14.12. 2006

popis

Pravěký člověk si v této geograficky výhodné poloze nad řekou Bečvou často budoval svá sídliště. Místo, kde se jejich osídlení koncentrovalo má pomístní název „Hradisko“. Hradisko bylo mohutné návrší tvořené mocnými pleistocénními sprašovými návějemi kolem dvou vápencových skalních homolí- jižnější tzv. „Skalky“ a o 300 m severněji položeného kopce tzv. „Na hradisku“.Tyto dvě dominanty převyšovali okolí skoro o 20 m. Tuto loblast si pravěký