Válcová vodárenská věž s bohatým secesním dekorem z roku 1904, postavená dle projektu Osvalda Polívky a technického řešení Jana Vladimíra Hráského. Opravy 1945 a 1993. Celková výška 37 m, objem vodojemu 412 m krychlových.
Celkový pohled
Graficke pismenko Při návštěvě města Nymburk rozhodně stojí prohlídka věže za to. Spolu se zbytky opevnění a bývalým klášterem jsou nejzajímavějšími památkami z celého města. Věž se tyčí daleko do okolí a asi největší dominantou jsou chrliče ve tvaru démonů. Ze zadní části je potom kašna do které tryská voda. Voda je přivedena fontánou ve tvaru rybí hlavy. V okolí věže je park se vzrostlými stromy a mnoho laviček, které vyzívají pro pohodlné posezení. Historické centrum města je výborně vyznačeno soustavou informačních cedulí se stručnou historií, která se vztahuje k danému místu. Výborně vyznačeno a návštěvník si sám vybere, jaké místo ho upoutá. Málo které město má tak precizně vyřešenu prohlídku všech historických míst na území města.
Aleš Marek, 6.7. 2006

turistické

Západně od věže (přes uličku od lávky přes vnější příkop) najdeme velmi kvalitní restauraci U vodárny. Nezbývá než doporučit!

historie

Městká vodárna je vystavěna jako válcová stavba, na základech čtvercového půdorysu. V roce 1904 bylo přistavěno secesní patro. Autory projektu byli J. Polívka a Vl. Hránský. Kompletní rekostrukce proběhla v roce 1945 a v roce 1993 byla věž prohlášena jako kulturní památka.
    Aleš Marek, 5.7. 2006