bývalé Německé gymnasium

Ostrava - Moravská Ostrava
Bývalé Německé gymnázium postavené v l. 1899–1901 podle projektu arch. A. Streita z Vídně. Snoubí v sobě renesančně klasicistní prvky s prvky secese, spolu s monumentálním barokním historismem. Dnes Pedagogická fakulta Ostravské university.
celkový pohled na objekt z Husova sadu
© Jan P. Štěpánek 12/2010
Graficke pismenko Okázale působící budova bývalého Německého gymnasia na rohu Českobratrské a Přívozské ulice. Dnes sídlo Pedagogické fakulty Ostravské university. Stavba z přelomu 19. a 20. století je z dílny vídeňského architekta Artura Streita.

historie

Odvěká rivalita české a německé menšiny v Moravské Ostravě se ukázala i ve vzdělání. České gymnázium bylo postaveno v roce 1898. Němci nesměli být pozadu, a tak v březnu 1899 byla vyhlášena soutěž na novou německou školu. Soutěž vyhrál projekt architekta Artura Streita z Vídně. Monumentálně řešená fasáda v sobě snoubila jak ducha klasicismu, na nějž byly přeneseny některé prvky secese, tak i barokně okázalý přepjatý vzhled. Fasáda je plná

Jan P. Štěpánek podle J. Vybíhal: Zrození velkoměsta (Architektura v obraze Moravské Ostravy 1890 - 1938), ERA, Šlapanice 2003, 14.1. 2008