Bývalá gotická tvrz, na přelomu 16.-17.století přestavěná na zámek. Od roku 1925 je stavba využívána k hospodářským účelům, dnes je v soukromém vlastnictví a je nepřístupná.
čelní pohled přes dnes již zaniklý severní příkop
prává část hmoty budovy zámku obsahuje nejstarší zdivo bývalé tvrze, vlevo vystupuje mohutný opěrák
Graficke pismenko Obec Čekyně je místní částí města Přerov, od kterého je vzdálena cca 2 km. Zámek v Čekyni zaujímá místo na hraně svahu nad obcí, při zdejším zemědělském družstvu. K zámku vede z obce schodiště. Dnešnímu zámku předcházela tvrz, která zde byla vystavěna někdy v polovině 14. století. Tato předchůdkyně zámku se podepsala na zalamovaném tvaru dnešní stavby, která hmotu tvrze využila. Tvrz byla od západu a jihu chráněna příkopem, který byl později zavezen. Na východě (směrem k obci) svah spadá do příkré stráně a na jihu západní příkop ústil do přírodní úžlabiny, takže zde příkopů nebylo třeba. Z původní gotické tvrze se dochovala hradba v tloušťce ...
Ondřej Štěpánek, M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, zámků a tvrzí, Libri, 2001, 5.6. 2006

Historie sídla
    Po Čekyni se prvně píše roku 1318 Zdeněk a jeho syn Viknan, z rodu místních valdyků. Roku 1347 se po Čekyni píše Doman, který však byl jiného rodu ( rodu, odděleného z mohutného rozrodu Bludovců, erbu lva vyskakujícího z cimbuří) spřízněného s vladyky z Kokor, Tršic, Čech, Majetína, Bolelouce, Citova či sousedních Penčic. Stejného rozrodu byl také významný rod pánů ze Žerotína, erbu lva vyskakujícího ze tří pahorků. Roku 1368 tvrz drželi

tvrz přestavěná na zámek
     Přerov  (PR)