Dnes již neexistující barokní kaple neznámého patrocinia vznikla snad koncem 18. století. Roku 1924, v době zahájení výstavby nové kaple sv. Cyrila a Metoděje, se před starou kapličkou konala poslední bohoslužba a následně bylo započato s jejím rozebíráním.
kaple v r. 1924
Graficke pismenko Hanácká obec Příkazy se nachází mezi městy Olomouc a Litovel v blízkosti chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví rozprostírající se kolem řeky Moravy. V centru obce stojí, dva dnes již vzácné hanácké žudry, několik venkovských usedlostí a hanácký skanzen. K sakrálním památkám patří kaple sv. Cyrila a Metoděje a dvoje boží muka. Některé památky již bohužel zanikly. Jednou z nich je barokní návesní kaple.

historie

Kdy na návsi v Příkazech vznikla, dnes již neexistující, barokní kaple neznámého patrocinia není známo. Lze předpokládat, že ke stavbě došlo snad koncem 18. století. Prvně je prokazatelně doložena na Indikační skice a Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy z roku 1834. Časem přestala kapacita kapličky dostačovat a v roce 1924 byla zahájena výstavba nové větší kaple zasvěcené svatým Cyrilovi a Metodějovi. Ještě téhož roku se

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.prikazy.cz a další, 8.6. 2020
    zaniklý