V obci Věrovany se mělo kdysi rozkládat nížinné opevněné sídliště chráněné příkopem a palisádou, případně i valem. Lokalita osídlená v době bronzové, v časném slovanském období i ve starší době hradištní, byla opevněna až v mladší době hradištní. Dnes je prostor značně poškozen novodobou zástavbou.
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko Obec Věrovany se nachází jižně od krajského města Olomouc na pravém břehu řeky Moravy v jižní části zemědělské oblasti Hané. Kolem obce prochází silnice z Olomouce přes Tovačov do Kojetína. Ve Věrovanech je výchozí bod zeleně značené turistické trasy a křižuje se zde cyklotrasa č. 47 Olomouc - Kroměříž - Uh.Hradiště - Hodonín se stezkou č. 5042 Prostějov - Přerov. Součástí Věrovan jsou bývalé samostatné osady Nenakonice a Rakodavy. Nejstarší stavba obce je barokní kaple sv. Františka Xaverského stojící na místním hřbitově. V místní části Nenakonice stojí zámek pocházející z poloviny 18. století. Lidé zde však stavěli již daleko dříve, dokladem toho jsou již ...

historie

V prostoru obce Věrovany, na terase mírného návrší nad pravým břehem Mlýnského náhonu naproti mlýnu, se mělo kdysi rozkládat nížinné opevněné sídliště chráněné příkopem a palisádou, případně i valem. Lokalita neznámého rozsahu byla osídlena sice již v době bronzové, poté v časném slovanském období a ve starší době hradištní, ale opevnění vzniklo až v mladší době hradištní. Jelikož je dnes prostor značně poškozen pozdějšími úpravami a novodobou

Luděk Vláčil - zdroj:Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, 2.5. 2017