Hrady.cz
Isarno bylo založeno r. 1999. V letech 2009-2012 chátralo. Dnes ho spravuje sdružení Keltoi. Keltská osada se nachází v Letovicích v bývalém lomu a ukazuje, jak před dvěma tisíci lety žili Keltové. Její název je odvozen od starého keltského názvu pro železo.
© Luděk Vláčil 05/2015
Graficke pismenko Archeopark Isarno má sice jen pár chýší, ale jako jeden z mála je věnován keltské kultuře. Vstup je volný nebo můžete využít výukový program pro skupiny. Ten trvá asi 2 hodiny, během kterých se lidem co možná nejvěrněji snaží přiblížit život a zvyky Keltů, jejich oděv, obydlí i svátky. V sezóně se zde konají různé akce jako například svátek Beltine, Lughnasad nebo Samhain. Areál se nachází na okraji města Letovice v bývalém lomu, je u něj i parkoviště a nedaleko je také vodní nádrž Letovice, kde se dá koupat. Název usedlosti je odvozen od starého keltského názvu pro železo.

historie

Keltská usedlost Isarno byla založena v roce 1999 na městském pozemku. Brzy se stala oblíbeným turistickým cílem. Po 10 letech fungování se majitelka budov rozhodla ukončit své působení v Isarnu a převést majetková práva na spoluzakladatele areálu. S tím však nesouhlasilo vedení města a vypovědělo Isarnu smlouvu o pronájmu pozemku. Areál tak začal chátrat a byl poničen vandaly. Některé stavby byly rozebrány a areál měl být srovnán se zemí.