Isarno bylo založeno r. 1999. V letech 2009-2012 chátralo. Dnes ho spravuje sdružení Keltoi. Keltská osada se nachází v Letovicích v bývalém lomu a ukazuje, jak před dvěma tisíci lety žili Keltové. Její název je odvozen od starého keltského názvu pro železo.
© Luděk Vláčil 05/2015

Graficke pismenko Archeopark Isarno má sice jen pár chýší, ale jako jeden z mála je věnován keltské kultuře. Vstup je volný nebo můžete využít výukový program pro skupiny. Ten trvá asi 2 hodiny, během kterých se lidem co možná nejvěrněji snaží přiblížit život a zvyky Keltů, jejich oděv, obydlí i svátky. V sezóně se zde konají různé akce jako například svátek Beltine, Lughnasad nebo Samhain. Areál se nachází na okraji města Letovice v bývalém lomu, je u něj i parkoviště a nedaleko je také vodní nádrž Letovice, kde se dá koupat. Název usedlosti je odvozen od starého keltského názvu pro železo.

historie

Keltská usedlost Isarno byla založena v roce 1999 na městském pozemku. Brzy se stala oblíbeným turistickým cílem. Po 10 letech fungování se majitelka budov rozhodla ukončit své působení v Isarnu a převést majetková práva na spoluzakladatele areálu. S tím však nesouhlasilo vedení města a vypovědělo Isarnu smlouvu o pronájmu pozemku. Areál tak začal chátrat a byl poničen vandaly. Některé stavby byly rozebrány a areál měl být srovnán se zemí.

Podzimní procházka půvabnými pražskými parky

Státní hrad a zámek Velhartice - místo, jež miloval nejen král Karel s přítelem Buškem, ale i slavný Jan Werich

Hrady a zámky

Ve 14. století patřily Velhartice mezi naše největší a taky nejvlivnější hrady. Jako téměř každý hrad, se i tento nachází na kopci a již přes 700 let z něj shlíží na stejnojmenné město nacházející se pod ním. Toto městečko má běžně pouze 850 obyvatel, ale v sezónu se mění na turisticky velmi vyhledávané místo. A není divu. Návštěvníci, přijíždějící do těchto končin, již z dálky mohou pozorovat pohádkovou scenérii chaloupek a hradu vykukujícího z hlubokých šumavských lesů.

Záhada sochy v parku poblíž ředitelství ČKD Blansko

Cestování

Pojedete-li někdy od Brna směrem na Blansko, hned na okraji města budete míjet správní budovu slavné firmy ČKD. Nedaleko se nachází malý parčík a v něm trošku kontroverzní pomník, jehož stáří se odhaduje na více než 100 let. Skutečný původ je dodnes trochu záhadou.

Viklan co se již neviklá a další zajímavá místa v Jihočeském kraji

Hrady a zámky

Nastalo nám krásné babí léto plné slunce, skončil sice čas dovolených, ale počasí nás stále láká ke krásným výletům, kdy se příroda barví barvami a vzduch svěže voní. Při obdivování krás přírody nám může do cesty přijít, jakoby náhodou, některý z méně i více známých skvostů Jihočeského kraje.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny