Kamenný renesanční můstek z r. 1561 přes Jílovský potok s extrémně vysokou klenbou (kvůli průchodu dřeva při plavení) a dochovanou čedičovou dlažbou. Mostek je dlouhý 18 metrů, široký 4 metry, nad hladinou potoka se klene ve výšce 6,7 metru, převýšení oblouku ve středu činí 1,5 metru.
Graficke pismenko Můstek stojí v západní části Podmokel, nad městským divadlem. Souběžně prochází silnice I/13 (Pivovarská ulice), od hlavního vlakového i autobusového nádraží je vzdálen asi 1 km.

Ovčí můstek přes Jílovský potok v Děčíně - Podmoklech
    Rytíři z Bünau rozvinuli krátce po svém příchodu do Čech ve velkém vrchnostenské podnikání. Jedním z projevů tohoto rozvoje bylo zřízení ovčína pro 1500 zvířat v Chrástu na levém břehu Labe. Pro zajištění dostatečných pastvin nechal roku 1561 Günter z Bünau postavit kamenný klenutý můstek přes Jílovský potok. Jeho extrémní vyklenutí, dané potřebou volného prostoru pro plavení dřeva, dalo vzniknout pověsti o nevůli vrchnosti umožnit přes můstek

Ivan Grisa, dle Rytíři z Bünau v Čechách a v Sasku, 28.6. 2008

popis

Mostek je dlouhý 18 metrů, široký 4 metry a nad hladinou potoka se klene ve výšce 6,7 metru. Převýšení oblouku ve středu činí 1,5 metru. Jako materiál byl použit pískovec, dlažba položena z čedičových valounů. Zábradlí je plné, přechází plynule ze zdí klenby.
    Rodochrozit - podle Encyklopedie mostů, 24.3. 2013

most