Hrady.cz
Dřevěná rozhledna z modřínového a dubového dřeva vysoká 29,8 metrů. Postavena podle projektu, který vytvořil architekt Martin Rajniš. Poprvé otevřena pro veřejnost v sobotu 21. června 2008.
Rozhledna od jihozápadu

Vyhlídková věž Bára je evropský unikát

Graficke pismenko V komplexu rekreačních lesů Podhůra vzdálených tři kilometry od Chrudimi vyrostla u Čertovy skalky rozhledna tvaru trojbokého jehlanu nazvaná Bára. Atypická konstrukce připomíná spíše obří stavbu ze zápalek nebo dětskou stavebnici. Jak sám autor Martin Rajniš přiznává, hráňová stavba je ojedinělá nejen v Evropě, ale pravděpodobně i v celém světě. Lehká a vzdušná konstrukce rozhledny je vyrobena z modřínového a dubového dřeva a je vysoká 29,8 metrů. Dřevo pochází z městských lesů města Chrudim. Modřínová prkna tesaři postupně složili do zužujícího se jehlanu, mezi ně jsou vkládány čtvercové proložky vyrobené z latí. Zajímavé je, že hřebíky jsou ...
infocentrum Chrudim, 20.6. 2008

Časová osa