tvrz Hřebeč

Tasov, Klobouk
Zaniklá vesnice Tasov existovala podle predikátu již v roce 1285, ale kdy vznikla tvrz není známo. Roku 1545 byla pustá. Dochovalo se okrouhlé tvrziště dosud obklopené ze tří stran až 3 m hlubokým příkopem.
Tvrziště od jihovýchodu
© Luděk Pitter 01/2008
Graficke pismenko Vesnice Hřebeč je podle predikátu, neboli přídomku, který si šlechtici připojovali ke jménu, známa již roku 1285. Tvrz ale byla pravděpodobně postavena ve vsi zaniklé za husitských válek, nebo při tažení krále Jiřího z Poděbrad na Buštěhrad. Pod jménem Tasov je známa podle přídomků z let 1320 (Dobeš z Tasova) a 1410 (Václav a Kateřina z Tasova). Jejich sídlem mohla být tvrz postavená snad ve 14. století. V roce 1542, v závěti Zdeňka Kladenského z Kladna, již tvrz ani ves nejsou zmiňovány a tvrz tedy byla pravděpodobně pustá. Musím poznamenat, že vlastně podle žádných pramenů není jisté, zda zmíněná tvrz ležela v Hřebči či v Tasově. Její pozůstatky stály ještě v roce 1730 a dnes jsou zde pouze terénní náznaky.
Prudký Martin podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - R. Anděl a kolektiv, Encyklopedie českých tvrzí - kolektiv autorů, 25.3. 2010

Tvrziště má dnes okrouhlý půdorys, ze tří stran je obklopeno příkopem. Ze severu je stráň.
    Prudký Martin podle Encyklopedie českých tvrzí - kolektiv autorů, 25.3. 2010