Moje místa 0
Kašna Tritónů z roku 1709. Autorem kašny je kamenický mistr Václav Render. Z jeho dílny pochází i sousoší, ale jeho autor není znám. Na náměstí Republiky v Olomouci přemístěna v roce 1880.
Kašna Tritónů na náměstí Republiky
pohled k severovýchodu
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Graficke pismenko Kašna Tritónů na náměstí Republiky v Olomouci, je jednou ze sedmičlenného souboru. Vznikla roku 1709 a je velmi působivá. Sousoší má dvě patra, které odděluje prolamovaná mušle. Tu nesou dva Tritóni (vodní muži) a dva delfíni. V mušli je socha chlapce na skále, držící dva psy či draky. Tak jako některé ze souboru kašen, tak ani tato nestojí na původním místě. Byla zde umístěna v roce 1880, když předtím zaujímala prostor na rozcestí Denisovy, Ztracené, Ostružnické a Pekařské ulice. Kašnu navrhl a zhotovil kamenický mistr Václav Render. Autor sousoší však není znám.