Tvrz se poprvé připomíná r. 1359. Od r. 1395 v držení Aleše Škopka z Dubé, r. 1420 dobyta husity a stala se jejich důležitou baštou. Po skončení husitských válek tvrz opakovaně zastavována, r. 1586 ji císař Rudolf II. vyplatil a od té doby byla využívána jen hospodářsky. Od r. 1864 soukromým sídlem.
Celkový pohled od severozápadu
Graficke pismenko Přestavěná tvrz (č. p. 720) stojí v severozápadní části města, které najdete mezi Neratovicemi a Brandýsem nad Labem asi 10 km od severního okraje Prahy. K tvrzi se nejlépe dostanete z náměstí, kde se dá případně i dobře zaparkovat. Pokud se odtud vydáte po silnici k řece (k severu, směr Všetaty) a asi po 200 metrech zahnete ulicí vlevo kolem autodílny, nemůžete tvrz minout :-)
Filip Matoušek, 20.6. 2005

Popis
    Do dnešních dnů se z kosteleckého sídla, ve středověku chráněného vodními příkopy a labským ramenem, dochovala obdélná patrová budova se zaobleným severozápadním nárožím, krytá vysokou valbovou střechou a nahrubo omítnutá. Na jižním průčelí směrem do zahrady se částečně dochovala původní pavlač, nesená kamennými krakorci, a stáří budovy dokládají i pozdně gotické a renesanční architektonické články, druhotně použité ve vchodovém ostění a

Historie
    Městečko pravděpodobně založil král Přemysl Otakar II. již v průběhu druhé poloviny 13. století; v průběhu středověku se stalo věnným městem českých královen či bylo v zástavním držení. Tvrz, označovaná především ve starším období také jako hrad, se poprvé výslovně připomíná roku 1359. Od roku 1395 držel Kostelec Aleš Škopek z Dubé, který byl nesmiřitelných nepřítelem husitů. Ti proto roku 1420 opevněné městečko i s tvrzí dobyli a Kostelec se

Mělník  (ME)
    Kostelec nad Labem