zámek Stanislavice

Český Těšín - Stanislavice
Dnes zaniklý zámek nechal v r. 1775 postavit těšínský zlatník Jan Grešlovič. Po r. 1801 byl zámek upraven a byly v něm kanceláře a byty. Po r. 1945 byl v majetku státu a využíván místním JZD, dokonce jako drůbežárna. V r. 1967 byl zámek zbořen.
Terénní nerovnost je dnes jediným náznakem místa zaniklého zámku
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Graficke pismenko Zaniklý pozdně barokní zámek ve Stanislavicích stával ve východní části Horního dvora. Byla to jednoduchá patrová budova krytá nízkou valbovou střechou. Vstupní, s barokně zdobeným portálem s kartuší ozdobené průčelí bylo obráceno k východu. V roce 1967 byl v důsledku naprosté neúdržby tehdejším JZD, kdy sloužil dokonce jako drůbežárna, zbořen. Z celého areálu dnes stojí pouze malá barokní kaple sv. Jana Nepomuckého a proti ní byla v roce 2002 nedokončená novostavba rodinného domu.
jps7, 3.3. 2005

historie

Vesnice Stanislavice (dnes část Českého Těšína) patřila původně k majetku těšínských knížat. Ve vsi existovaly dva dvory. Dolní, doposud existující a Horní na východní straně vsi na svahu vysoko nad vsí a nad pravým břehem horního toku Chotěbuzky. V roce 1775 nechal těšínský zlatník Jan Grešlovič ve východní části Horního dvora vystavět nevelký, pozdně barokní zámek. Po roce 1801 koipli Stanislavice Larischové a zámek tak ztratil svou původní

jps7, Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 3.3. 2005