Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Nový Jičín, Nový Jičín

zámek Nový Jičín

Žerotínský zámek, Muzeum Novojičínska
Původně hrad přestavěný z gotického domu. V r. 1500 odkoupen Žerotínovými a přestavěn na renesanční zámek. V r. 1577 přeměněn na radnici. Za třicetileté poničen. Později upravován barokně, klasicistně a romanticky. Nyní je zde vlastivědné muzeum.
© Luděk Pitter 04/2007
Žerotínský zámek stojí v Novém Jičíně v těsném sousedství náměstí. Park, který jej zčásti obklopuje byl založen již ve druhé polovině 18 stol., kdy byly zasypány valy a příkopy. V první polovině 20. stol. se uvažovalo o demolici zámku, naštěstí k ní nedošlo.

Zámek je trojkřídlý se dvěma nádvořími. Při západním křídle zámku se dochoval zbytek atiky s dvojící nárožních věžic. Dnes je již jejich silueta neodmyslitelně spjata s Novým Jičínem.
10.4. 2005

historie

Když starojičínské panství i Nový Jičín, který se poprvé uvádí jako město v r. 1354, byly v poslední čtvrtině 14.století rozděleny mezi členy rodu z Kravař na dva díly, vystavěl si kolem r. 1380 Vok z Kravař, jemuž náležel díl s městem Novým Jičínem, ve městě kamenný dům. To by zárodek pozdějšího hradu, respektive zámku, a to západní nárožní části jeho dnešního jihovýchodního křídla. Původní hrad byl součástí městského opevnění a zbyly z něho