Tálínský rybník o rozloze 50 ha leží na západním okraji obce Tálína jižně od Písku. Je doložen od r. 1515, ale nejvíce ho proslavila zlidovělá písnička, kterou složili dva zamilovaní mládenci, vesničtí muzikanti, docházející po jeho hrázi za krásnou dcerou místního baštýře.
Tálínský rybník
© Jiří Špaček, 10/2006
Graficke pismenko Tálín je sice starobylá ves doložená již r. 1253, ale dnes je jen malou obcí se 170 obyvateli, která nemá prakticky žádné památky kromě návesní kaple sv. Václava z r. 1903. Leží jižně od Písku na silnici II/159, která přichází od Týna nad Vltavou a za Tálínem ústí do silnice I/20 vedoucí právě do Písku . Při západním okraji obce se rozkládá rozlehlý Tálínský rybník se dvěma hrázemi. Po obou vede žlutá turistická značka od Putimi a Selibova a za Tálínem pokračuje do oblasti Píseckých hor.
6.3. 2017

historie

Malebný Tálínský rybník o rozloze 50 ha je prvně připomínán r. 1515 ve smlouvě Ondřeje Sedleckého z Tálína s poddanými ze sousední vsi Žďáru. Je protáhlý v severojižním směru a jeho hlavní zdrojnicí je Tálínský potok, který přitéká od severu z Píseckých hor. Rybník, jehož hloubka dosahuje až 5 m, je zajímavý tím, že má dvě hráze. Jižní hrází o délce asi 150 m z něj Tálínský potok vytéká. Druhá hráz uzavírá k západu vybíhající zátoku, v níž se

Jiří Špaček (zdroj: Tomáš Koutek: Nejkrásnější české rybníky, nakl. Brána 2008 a stránky wikipedie), 6.3. 2017