Hrady.cz
Pův. románský kostelík s apsidou z konce 11. stol., kolem r. 1270 přístavbou zvětšen na gotický kostel dnešního rozsahu. Regotizační úpravy ze 70. let 19. stol. V presbytáři a sakristii zachovány gotické fresky z pol. 14. stol. Zařízení novogotické. Místní farnost spravována děkanstvím v Protivíně.
Graficke pismenko Ves Myšenec je prvně písemně doložena sice až r. 1331, ale je podstatně starší. Svědčí o tom kostel románského původu patrně z konce 11. století a také zbytky gotického hradu ze 13. století (viz samostatné heslo). Dříve významná ves s kostelem a školou je nyní jen místní částí města Protivína, která má něco přes 200 obyvatel. Myšenec leží na jihozápadním svahu stejnojmenného nevýrazného návrší (425 m n. m.) v těsném sousedství silnice I/20, spojující Protivín s Pískem. Jižní částí vsi prochází zeleně značená turistická trasa od protivínského nádraží, které je vzdáleno asi 2 km a představuje nejbližší možnost železničního spojení. Zelená dále ...
18.11. 2018

historie

Starobylý kostel sv. Havla v Myšenci je románského původu. Samotná ves je sice zmiňována až r. 1331, avšak v souvislosti s podacím právem ke kostelu. Drobný románský kostelík – dnešní sakristie - s apsidou tu podle starších názorů vznikl již ve 12. století. Podle nejnovějších poznatků vznikla sakristie až kolem roku 1260 současně se stavbou gotického kostela, a to zřejmě za účasti stavební huti ze Zvíkova a Písku. Již tehdy vznikla v podstatě

Jiří Špaček (zdroj: UPČ 2, Academia 1978 a různé webové stránky), 18.11. 2018