Pěkná a moderní boží muka se soškou sv. Ambrože, patrona včelařů, stojící v uličce za hřbitovem v Určicích.
Že i v dnešní moderní době je možné postavit pěkná boží muka, ukazuje příklad z Určic. Při uličce za hřbitovem byla vybudována hranolovitá muka se zaklenutým výklenkem. Ten je osazen moderní dřevěnou soškou světce sv. Ambrože. Výklenek je osazen umělecky kovanou mříží, která chrání sošku před zcizením. Dolní část je vytvořena zděnými kamennými kostkami, v čelní straně s mramorovou deskou nesoucí nápis: "DĚDICTVÍ OTCŮ ZACHOVEJ NÁM PANE". Horní část je zakončena sedlovou stříškou s dvojitým křížem. Při božích mukách je pořízena kamenná lavička a upraveno okolí. Sv. Ambrož byl biskup a učitel církve. Pocházel z Trevíru (narozen kolem roku 340), studoval v Římě a působil především v Milánu. Zemřel roku 397 n. l.. Je patronem ...
Rozehnal Ivo - zdroj Sv. Ambrož - web catholica.cz, 13.8. 2016