Velmi cenná barokní socha z r. 1731 od neznámého mistra zhotovena na podnět měšťana J. F. Prokeše se zajímavou historií svého přemísťování. Dnes opět na původním místě na náměstí TGM.
Graficke pismenko V samotném městě Prostějově je nejméně devět soch s motivem našeho významného světce, sv. Jana Nepomuckého. Socha, která stojí na centrálním náměstí T.G.Masaryka má však nejzajímavější historii. Samotná socha je velmi významné barokní sochařské dílo, které vzniklo na podnět měšťana Jiřího Františka Prokeše v roce 1731, jak dokládá zachovalý nápis v kartuši. Autor díla je však neznám. Původní místo zaujímala socha mezi dvěma lipami před tehdejším měšťanským domem U Zlatého páva, který byl v době socialismu v sedmdesátých letech zbourán spolu s dalšími a byl nahrazen nevzhlednou budovou obchodního centra Prior. Socha byla dělníky rozebrána a bez ...
Ivo Rozehnal - zdroj Soupis nemovitých kulturních památek okr.Prostějov / NPÚ Olomouc 2012 a Prostějovské radniční listy 11/2015 /M.Perůtka, 3.1. 2016

socha, monument
     Prostějov  (PT)