Mlýn ve vsi Cvrčově je poprvé připomínán r. 1318. Další zmínky o mlýně pocházejí z let 1496, 1532, 1538 a dále z roku 1600. Později byl Cvrčov připojen k obci Lobodice. Mlýn funguje příležitostně dodnes.
© Luděk Vláčil 03/2019
Graficke pismenko Mlýn se nachází v severovýchodní části obce Lobodice v místní části Cvrčov na č.p. 3, ležící v okrese Přerov. Mlýn se nachází v povodí řeky Moravy. Je nepřístupný, ale dá se přejít po můstku na protější břeh a prohlédnout si jej i z druhé strany, odkud je zajímavější. V jeho okolí je dnes několik vodních ploch vzniklých těžbou písku, které jsou hojně využívány ke koupání, to je zde však zakázáno.

historie

Mlýn stával v osadě Cvrčov, dnes místní části obce Lobodice, již odedávna. Poprvé je připomínán roku 1318. Další zmínky o mlýně pocházejí z let 1496, 1532, 1538 a dále z roku 1600. Později byl Cvrčov připojen k obci Lobodice. Mlýn je stále v provozu a dodnes příležitostně funguje. Voda je přiváděna 11km dlouhým náhonem táhnoucím se od Bolelouce ke Kojetínu.

mlýn
    vodní