Barokní farní budova nad kostelem Narození P. Marie byla postavena v letech 1721-1722. V r. 1828 proběhla její přestavba a r. 1912 byl zrušen průjezd. Poslední větší opravy byly provedeny v r. 1971. Fara stále slouží původnímu účelu.
Mnichovická fara
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Ves Mnichovice byla založena r. 1134 mnichy sázavského kláštera a odtud pochází její jméno. Od r. 1420 měla status trhového městečka, pozdějšího městyse a r. 2000 se stala městem. Městu dominuje barokní stavba kostela Narození Panny Marie z poloviny 18. století na nejvyšším místě náměstí.
Mnichovice jsou dopravně výborně dostupné. Leží v těsné blízkosti dálnice D1, z níž je třeba sjíždět na exitu Říčany. Prochází jimi také silnice II/508 ze Struhařova do Mirošovic.
Mnichovice mají železniční zastávku na frekventované trati 221 Praha-Benešov s častým spojením.
Barokní objekt fary se nachází nad kostelem.
31.5. 2016

historie

První farní budova v Mnichovicích byla postavena spolu s gotickým kostelem, tedy ve 30. letech 14. století. Byla dřevěná a měla doškovou střechu. V zápisu z r. 1629 je zmínka o přístavbě světničky na sloupech. V r. 1720 je konstatován velmi nebezpečný stav dřevěného stavení. Současná barokní farní budova byla postavena v letech 1721-1722. V r. 1828 proběhla její přestavba, při které byly odstraněny klenby u oken a dveří. V r. 1912 byl zrušen

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Mnichovice), 1.6. 2016

Praha-východ  (PH)