Boží muka, postavená zřejmě koncem 18. stol., mají několik výklenků, v nejspodnějším snad bývala socha Panny Marie. Bližší informace o historii této drobné sakrální stavby nejsou známy. Boží muka, nejčastěji ve tvaru pilíře či sloupu, měla připomínat sloup, u kterého byl bičován Ježíš Kristus.
Boží muka v Domamyslicích
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko V obci Domamyslice, dnes místní části Prostějova, se uchovala stranou pozornosti celkem zajímavá boží muka. Stojí na soukromém pozemku, v jedné ze zahrad na východní části obce, při polní cestě. Jedná se o asi 2,5 m vysokou kvádrovou stavbu, zakončenou stříškou z cihlové krytiny. Ve spodní části je zaoblený výklenek, kde jistě bývala soška, snad Panny Marie. Nad výklenkem je pak ještě jeden menší pro svatý obrázek. Zajímavostí je, že stejný výklenek na obrázek je i na pravé straně, ale na levé již chybí. Stavba je cihlová, natřená vápnem, tak jak bývalo zvykem. Stáří stavby je pravděpodobně z konce 18. století, kdy tyto stavby v okolí vznikaly.
Ivo Rozehnal, 28.5. 2012

křížek, boží muka