Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
pomník Petra Bezruče, Kostelec na Hané
Hrady.cz
Pomník básníka Petra Bezruče vytvořil ak. sochař a malíř Karel Otáhal. Pomník byl odhalen r. 1967. Bronzová socha v nadživotní velikosti stojí na mramorovém podstavci. Petr Bezruč, vl. jménem Vladimír Vašek (1867–1958), žil v Kostelci od r. 1939. Získal si věhlas básnickou sbírkou Slezské písně.
Pomník Petra Bezruče - Kostelec na Hané
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko V městečku Kostelci na Hané se nachází pomník básníka Petra Bezruče. Pomník je součástí malého parčíku. Autorem díla je místní rodák, ak. sochař a malíř Karel Otáhal (1901–1972), který byl Bezručovým přítelem. Karel Otáhal studoval v Paříži a Itálii, kde dosáhl významných úspěchů. R. 1939 mu byla v Čechách udělena výtvarná cena České akademie věd a umění za soubor bust českých umělců. Pomník byl odhalen v roce 1967. Socha v nadživotní velikosti je zhotovena z bronzu a stojí na mramorovém podstavci. Petr Bezruč, vlastním jménem Vladimír Vašek (1867–1958), žil zde v Kostelci samotářským životem od roku 1939 v tzv. Červeném domku (dnes ...
Ivo Rozehnal - zdroj web wikipedia, E. Horáková, 27.5. 2012