Kostel sv. Mikuláše pochází z první pol. 14. stol. Věž přistavěna r. 1811. Jednolodní, původně gotický kostel obdélného půdorysu. Odsazený polygonální závěr a přízemní sakristie. Hranolovitá věž s cibulovitou bání. Kostel památkově chráněn od r. 1963.
Kostel sv. Mikuláše ve Skuhrově
© Pavel Vítek 09/2018
Skuhrov leží 12 km západně od Chotěboře a 10 km severně od Havlíčkova Brodu. Okrajem obce vede silnice I/38 Kolín – Havlíčkův Brod – Jihlava. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Autobusy je spojení s Habry a Havlíčkovým Brodem. Chrám sv. Mikuláše stojí uprostřed obce na malém návrší a je obklopen hřbitovem.
popis

Kostel s odsazeným polygonálním závěrem a přízemní sakristií má v západním průčelí předsazenou třípatrovou hranolovitou věž s cibulovitou bání. Na třech stranách je v každém patře okno s dřevěnou žaluzií. Okno půlkruhem uzavřené s profilovanou šambránou. Na třech stranách hned pod římsou plechové ciferníky, každé patro odděleno jednoduchou římsou. Presbyterium pětiboké, na severu k němu přiléhá sakristie. Nad presbyteriem oplechovaný sanktusník s křížem. Jižní gotický portál je zazděn. Loď plochostropá, kněžiště má paprskovitou žebrovou klenbu, spočívající na konzolách. Sakristie má valenou klenbu. Na západní straně vchod do lodi kostela dvoukřídlými palubkovými dveřmi v žulovém rovném ostění s jednoduchým páskem. Vpravo v klenbě nika. Loď kostela čtvercového půdorysu s rovným stropem. Podlaha žulová. Po obou stranách lodi dvě okna s klenutou nikou. Sakristie zaklenuta valenou klenbou na čtvercovém půdorysu. Na…  číst dále

historie

První písemná zmínka o vsi Skuhrov je z roku 1352. Kostel sv. Mikuláše pochází z první poloviny 14. století. Pozdější úpravy proběhly v letech 1693 a 1727. Věž přistavěna roku 1811. Jednolodní, orientovaná stavba, původně gotický kostel obdélného půdorysu, je situována na mírném návrší uprostřed návsi. Kostel je významný především svojí gotickou stavební etapou. Křtitelnice kamenná ze 17. století.

Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Skuhrov