Hrady.cz
Hospodářský dvůr, kde byly nalezeny zbytky tvrze. V r. 1349 Ludéře z Ludéřova, v r. 1376 vlastní synové Beneše z Laškova, v r. 1447 kupuje ves s pozůstatky tvrze Smil z Kremže. V r. 1505 obnovenou tvrz prodává Kunka z Loděnic Jiříkovi z Choltic. Od r. 1550 v majetku Lukáše Gryma, stává se z ní dvůr.
Graficke pismenko V roce 1349 se připomíná Ludéř z Ludéřova. On sám byl podle jména pravděpodobně potomek zakladatele vesnice. V roce 1376 vlastní Ludéřov synové Beneše z Laškova: Jan, Beneš a Hereš, z jejich potomků později vzniká rod Oderských z Ludéřova. V roce 1447 získává rod Odry a Ludéřov prodávají Janovi vnuci s pozůstatkem tvrze Smilovi z Kremže. Jestli byla tvrz obnovena není jisté. Sice je v roce 1480 zapsaná v zemských deskách jako tvrz, ale v roce 1482 a v roce 1490 je zapsaná jako "kopec" (místo kde stála tvrz). Tvrz byla určitě obnovena Kunkou z Loděnic, která panství s tvrzí prodává v roce 1505 ...
Petr Nožička, čerpáno z: M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 23.6. 2011