Barokní kaple sv. Josefa byla založena roku 1698. Bývala poutním místem. Zrušena roku 1834 a od té doby chátrá. Opravena v letech 2015-2018. Od roku 2018 kulturní památka.
Zákupská kaple sv. Josefa po opravě v letech 2015 - 2018.
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Město Zákupy se nachází 7 km severozápadně od Mimoně a 8 km od České Lípy. Kaple sv. Josefa leží asi 1 km východním směrem od města, na úpatí Kamenického vrchu.

historie

Italští dvořané ze zákupského zámku založili roku 1698 barokní kapli, zasvěcenou sv. Josefovi. Poblíž kaple stávala až do roku 1782 poustevna. V minulosti byl areál kaple sv. Josefa významným poutním místem. Kaple byla zrušen v roce 1834. Tehdy se stal vlastníkem opuštěné kaple stát. Od té doby chátrá a v současnosti je ve velmi zuboženém stavu. Od roku 2015 je kaple v soukromém vlastnictví, probíhá její oprava a veřejnosti je nepřístupná.

přestavěno
    Liberecký kraj