Bývalý kaolinový lom Seč byl využívám od poloviny 20. století do r. 1993. Dnes představuje jediný větší odkryv sedimentů jurského až spodnokřídového stáří, označovaných jako rudické vrstvy. Kvůli výjimečnosti a atraktivitě je vyhledávanou turistickou lokalitou. V budoucnu zřejmě přírodní památkou.
© Luděk Vláčil 05/2020
Graficke pismenko Pestrobarevný kaolinový lom Seč u Rudice, v CHKO Moravský kras, je kvůli krásné přírodní scenérii vyhledávanou turistickou lokalitou a v létě jeho písčité pláže s mělkými jezírky lákají ke koupání. Kolem Seče prochází zeleně značená turistická cesta vedoucí ze Křtin do Rudice. Nedaleko okraje lomu je parkoviště a informační tabule zdejší Naučné stezky Rudické doly. Vstup do prostoru lomu je sice oficiálně zakázán, ale z důvodu výjimečnosti a atraktivity lokality je tolerován. V budoucnu by se lom mohl stát novou přírodní památkou. Jezírka jsou domovem mnoha druhů obojživelníků.

popis

Lom byl otevřen v polovině 20. století a zdejší žáruvzdorné písky a jíly se používaly v blanenských slévárnách. K ukončení těžby došlo v roce 1993. Lom dosahující hloubky kolem 20-30 m představuje jediný větší odkryv sedimentů jurského až spodnokřídového stáří, označovaných jako rudické vrstvy. Zarovnaný reliéf Rudické plošiny, na němž se rudické vrstvy nacházejí, představuje převážně exhumovaný spodnokřídový reliéf, jehož uchování bylo

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.rudice.cz a další, 21.5. 2020
    Array