Vrcholně barokní socha odpočívajícího Krista z roku 1730. Vrcholová socha představuje sedícího Zbičovaného odpočívajícího Krista v podživotní velikosti obvyklého ikonografického typu. Nad sochou Krista se nalézá ohýbaná krycí plechová stříška.
Zbičovaného odpočívajícího Krista v Markvarticích, místní části Jablonného v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Pískovcová socha Zbičovaného odpočívajícího Krista se nalézá v Jablonném v Podještědí, v místní části Markvartice v Potoční ulici, po levé straně místní komunikace probíhající obcí proti proudu Panenského potoka k rybníku Markvart.

historie

Vrcholně barokní socha odpočívajícího Krista nechal podle nápisu postavit v roce 1730 Georg Richter. Kvalitní barokní práce je nedílnou součástí historické podoby zástavby. Socha Zbičovaného odpočívajícího Krista patří mezi významné doklady sochařské regionální tvorby. Za pozornost stojí též existence málokdy dochovaného plechového krytí.

popis

Hranolový podstavec se skládá z profilované a odstupněné patky, středové části v rozích dekorované motivem volut a poměrně naddimenzované hlavice se zdůrazněnými rohy. Střední část podstavce nese na své čelní stěně nápis s písmeny zvýrazněnými černou barvou a pojednávající o době vzniku a donátorovi. Hlavice podstavce nese jednou odstupněný hranolový sokl pro vlastní sochu na vrcholu. Vrcholová socha představuje sedícího Zbičovaného

socha, monument
    Liberecký kraj