Čekyně II

Nad Rozsypanou skálou, hradisko
Hradiště Čekyně II je nedávno nalezená nevelká pravěká opevněná lokalita z období kultur lužických popelnicových polí s dochovanými relikty opevnění, kterou v r. 1999 objevil M. Plaček. Opevnění patrně mělo sloužit pouze jako příležitostné útočiště.
© Luděk Vláčil 03/2017
Graficke pismenko Najít tuto nevelkou a ne příliš výraznou lokalitu hradiště je o něco složitější než nalezení nedalekého rozlehlejšího hradiska Čekyně I. Toto nevelké opevnění se nachází v zatáčce na pravě straně od silnice z Čekyně do Penčic, na skalnatém vrchu, v prostoru nazývaném Nad Rozsypanou skálou. Z této strany je však vrch dosti strmý. Jednodušší, asi 1 km dlouhá cesta vede buď po polní cestě ze Zábeštní Lhoty nebo po lesní cestě z Čekyně kolem již zmíněného hradiště Čekyně I. V místech archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázané hledání s detektorem kovů.

historie

Jako hradisko Čekyně II je označována poměrně nedávno nalezená pravěká opevněná lokalita z období kultur lužických popelnicových polí s dochovanými relikty opevnění, jež se nachází asi 200 m severozápadně od lokality zvané Čekyně I, známé již od konce 19. století. Nový opevněný areál Čekyně II (Nad Rozsypanou skálou) objevil při povrchovém průzkumu v roce 1999 M. Plaček (Plaček 2000, 264). Na podzim roku 2000 byl proveden archeogeofyzikální

Luděk Vláčil - zdroj: publikace HRADISKA z doby bronzové a halštatské na Přerovsku. J. Paška, Vlastivědné muzeum v Olomouci 2002, 27.2. 2017

hradiště
     Přerov  (PR)