Vrchol Hostibejk se tyčí nad městem Kralupy n. Vltavou, od r. 2002 přírodní památka. Na samotném vrcholu se nachází altán, protiletecký betonový bunkr z r. 1938 a dva německé sklady munice. Dne 7.5.1945 zde došlo k tragédii, když zde při ústupu Němců zemřelo sedm občanů.
Pozorovatelna se vstupem.
Graficke pismenko Nad městem Kralupy nad Vltavou se vypíná vrchol Hostibejk. Název je písemně zaznamenán již v roce 1670. Vrchol hory měří 233 m n. m. a vytváří ho unikátní pískovcové skalisko. Samotný Hostibejk je vytvořen ze tří geologických vrstev. Podle pověstí zde mělo stávat pohanské či slovanské obětiště. Místo bylo až do roku 1902 holou pustinou. Po tomto roce zde vznikal městský lesopark, časem přibyl i vyhlídkový altán. Nad altánkem je betonový bunkr z roku 1938. Jednalo se o protileteckou hlásku, která měla hlídat prostor naší nejvýznamnější rafinerie. Po okupaci zde Němci zřídili stanoviště protiletecké ochrany. V roce 1941 však bylo vojenské vybavení odstraněno ...
Jan Pospíšil 19.3.2016 - upravil a doplnil Ivo Rozehnal - zdroj - web mestokralupy.cz, 26.3. 2016

pevnost, bunkr