ve Studentské ulici
V pořadí druhý židovský hřbitov v Prostějově vznikl na počátku 19. století. Poslední pohřeb se konal r. 1908. Zničen nacisty v době 2. světové války, dnes park s pomníkem. Některé náhrobky umístěny v muzeu města.
Pomník připomínající židovský hřbitov
Rozehnal Ivo 08/2015
Židovský hřbitov v prostoru dnešní Studentské ulice byl v pořadí druhým. Jeho předchůdce stával při jihozápadních hradbách města asi od 2. pol. 15. století a poslední pohřby zde byly roku 1802. Tou dobou již vznikl jeho nový nástupce. Hřbitov tehdy ležel mezi ulicemi Lazarety, Štěpánská, Lidická, Ztracená, Zelená, Tylova a Mezi zahradami. Část náhrobků z prvního hřbitova byla časem přenesena, neboť došlo k jeho zrušení zástavbou, které trvalo až do 60. let 19. století. Rozměr hřbitova činil 193 x 37 m a hlavní klasicistní brána byla z ulice Lazarety. Při vstupu stála márnice se smuteční síní. Její podoba je však již neznámá. Podle údajů zde bylo 1 924 náhrobních kamenů a mezi pohřbenými byli např. Veit Ehrenstamm, Ignatz Bruell, Sigmund ...
Ivo Rozehnal - zdroje článku: web zmizeli-sousede.cz, znicenekostely.cz a články Prostějovský deník 2015, 4.1. 2016