Moje místa 0
V jádru gotická budova děkanství ve Slaném. Pozdně barokně přestavěná na poč. 80. let 18. stol. Další úpravy v letech 1886, 1922 a 1930. Interiéry opraveny v letech 1991-95. Sochařská výzdoba obnovena v r. 2004. Atika zdobena sochami dvou andělů, mezi nimi kříž. Sochařská výzdoba obnovena r. 2004.
Děkanství u kostela sv. Gotharda ve Slaném
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Slaný leží ve středních Čechách. Od Kladna je vzdálené 12 km severně a 24 km severovýchodně od okraje Prahy, od Ruzyně. Okolo města vede silnice I/7 Praha – Chomutov a městem prochází silnice I/16 Řevničov – Mělník – Mladá Boleslav. Městem vede železniční trať č. 110 z Kralup nad Vltavou do Loun. Leží zde železniční stanice Slaný a železniční zastávka Slaný-předměstí. Budovu děkanství najdeme v severozápadním sousedství kostela sv. Gotharda.

historie

V přehledu Pražské arcidiecéze se uvádí, že v letech 1137 - 1421 bylo u kostela sv. Gotharda ve Slaném proboštství. To zde založili benediktini ostrovského kláštera. Duchovní správa ve Slaném měla ve středověku velký význam. Císař Karel IV. dokonce uvažoval, že ve Slaném zřídí jedno z nových biskupství. Po husitských válkách působili ve Slaném až do roku 1623 nekatoličtí kněží. Poté bylo pod patronací Martiniců obnoveno děkanství jako centrum

popis

Budova děkanství je v jádru gotická budova. Jedná se o patrovou budovu se dvěma vížkami a středním vikýřem. Atika uličního průčelí vyzdobena sochami dvou andělů, mezi nimi kříž. Úprava fasády pochází patrně z roku 1782. Přízemí je trojtraktové s chodbou uprostřed. V patře se nacházel velký děkanský sál. Zde probíhala významná setkání. Kdysi zde bývala knihovna. V areálu děkanství stojí klasicistní sýpka