Zaniklá středověká ves založena koncem 13. století, zanikla na přelomu 15. a 16. století. Dochované terénní stopy zdí domů, hranic jednotlivých parcel a sklepů.
Svídna-zaniklá ves
Zaniklá ves Svídna se nacházela v katastru obce Drnek, severně od vedlejší silnice, která vede z Drnku k samotě Ostrov na silnici I/16 poblíž Mšece. Místo je zarostlé jehličnatým lesem a nevede k němu žádná cesta. Orientačním bodem může být tzv. Dračí studánka, velmi slabý pramen v údolí asi 200 m severovýchodně od silnice. Ves Svídna se nacházela nedaleko nad ní, místo naznačují nerovnosti porostlé většinou břečťanem.
19.11. 2021
popis

Lokalita o rozloze 4 ha se nachází na terénní hraně nad potokem. V 60. letech 20. století zde proběhl archeologický výzkum pod vedením PhDr. Zdeňka Smetánky. Bylo prozkoumáno 14 parcel, které byly zastavěny klasickými členěnými tříprostorovými domy (rozměry zhruba 8 x 24 m) a hospodářskými budovami z opukového kamene místního původu. Na východní straně vesnice byl pak dům vrchnosti, jenž byl podsklepen. Parcely se shlukovaly kolem obdélné návsi o rozměrech 156 x 39 m. V zadních traktech parcel se pak nacházely zahrady. Necelého půl kilometru od zaniklé vsi jsou dochované terénní relikty polních tratí. V současnosti je celá lokalita zarostlá jehličnatým lesem.

Ondřej Klápa, 10.6. 2015

historie

Ves Svídna byla založena pravděpodobně někdy ke konci 13. století, nejstarší písemný záznam o ní pak pochází z roku 1382. Důvod zániku byla její periferní poloha, jež byla navíc nevhodná pro tehdejší zemědělství, což vedlo v kombinaci s nedostatkem vody (slabý zdroj) a se zhoršujícími se klimatickými podmínkami na přelomu 15. a 16. století k jejímu opuštění. Prozkoumané archeologické naleziště je od r. 1958 zapsáno v seznamu kulturních památek ČR.

Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Drnek