Památkově chráněné objekty z režného zdiva bývalého dolu Jan Maria. Založen r. 1852 hr. Janem Maria Wilczkem na místě jámy č. IV. Několikrát modernizován a rozšiřován. Ocelová těžní věž z r. 1904 se nedochovala. V r. 1963 důl zrušen.
zdobný štít těžní budovy dolu Jan Maria
© Jan P. Štěpánek 10/2008
Graficke pismenko Památkově chráněné budovy bývalého dolu Jan Maria v osadě Hranečník na katastru Slezské Ostravy. Objekty bývalého dolu se nacházejí v severním sousedství silnice ze Slezské Ostravy do Radvanic, asi 1,5 km východně od slezskoostravského kostela sv. Josefa.
Z bývalého areálu se bohužel nedochovala těžní věž. Zachovány zůstaly převážně správní a jámové budovy z charakteristického červeného režného zdiva s ozdobnými štíty.
Budovy bývalého dolu dnes částečně slouží jako sídlo stavební firmy a část je po moderní, avšak vkusně provedené přístavbě užívána jako hotel a restaurace.

historie

Iniciátorem založení nového dolu na katastru Polské (Slezské) Ostravy, v místní části Hranečník, byl v roce 1852 majitel polskoostravského zámku a panství hrabě Jan Maria Vlček z Dobré Zemice (Wilczek von Gutenland). Učinil tak na základě dobrých výsledků ze zkušební kutací jámy č. IV, která byla hloubena od r. 1844. Důl Jan Maria vznikl rozšířením profilu jámy č. IV a výrazným prohloubením. Do roku 1854 byly postaveny budovy dolu a v r. 1855

Jan P. Štěpánek s využitím textů Vítězslava Hettenbergera, 20.10. 2008