Moje místa 0
Přírodní rezervace a hora Klíč je jednou z dominant Lužických hor. Holý vrchol umožňuje nádherný výhled do okolí.
Hora Klíč s viditelnou skalní stěnou.
© Ivo Rozehnal, 06/2008
Graficke pismenko Hora Klíč s přírodní rezervací leží severně asi 3 km od města Nový Bor. Kolem hory vede modrá turistická značka, na vrchol pak značka červená. Obě začínají v Novém Boru a pokračují dále do Lužických hor.
Ivo Rozehnal, 7.7. 2008

popis

Klíč je majestátně vypadající kuželovitá hora, jedna z nejkrásnějších dominant Lužických hor. Jihozápadní stěna je narušena skalní stěnou. Ta je dlouhá asi 300 m a vysoká místy 60 m. V zimě se tu vytváří mohutné ledové záclony a ledopády. Ve starých záznamech je uváděno, že v 18. století byl celý kopec pokryt lesem, který v pol. 19. stol. celý vyhořel. Na starých mapách nese jméno Kleis. Jako Klíč je jmenován až v roce 1928. Na počátku 20.