Moje místa 0
Na základech původního kostela z let 1747–49, byl v letech 1786–88 postaven současný, pozdně barokní kostel. Dalšími úpravami prošel r.1893 a tehdy získal svou dnešní podobu. Poslední oprava kostela proběhla počátkem 21. století.
Graficke pismenko Město Nový Bor leží 10 km severně od České Lípy. Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí v jihovýchodním rohu hlavního novoborského náměstí, Náměstí Míru, při silnici vedoucí směrem na Sloup v Čechách.

historie

Ves Nový Bor byla založena až koncem 17. století, tehdy se ovšem jmenovala Haida (Heyde), i když první písemné zprávy o osídlení této oblasti pocházejí již z roku 1370. Roku 1757 ves povýšena na město. Předchůdcem nynějšího kostela byl kostel menší, postavený v letech 1747 – 1749. Nedlouho poté, v letech 1786 – 1788, proběhla jeho přestavba. Přestavbu řídil stavitel J. V. Kosch. Dalšími úpravami ještě kostel prošel roku 1893 a tehdy získal

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 6.5. 2008

popis

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl vystavěn v pozdně barokním slohu. Stavba je oválná s obdélníkovým, polokruhově ukončeným presbytářem.V západním průčelí kostela ční 60 m vysoká hranolovitá věž se středním rizalitem, ukončeným trojúhelníkovým štítem, zakončená bání s dvěma lucernami. Chrámová loď je zaklenuta kopulí na lunetách, presbytář sklenut plackou, v závěru konchou s lunetami. Interiér kostela je vybaven klasicistně z konce 18. století.