Barokní budova osické fary z poloviny 18. stol. je od r. 1958 kulturní památkou. V někdejší jídelně je umístěn Památník Františka Škroupa a jeho rodiny. Stojí naproti jeho rodné škole a kostelu se hřbitovem, na němž je udržován rodinný hrob. Návštěvu památníku umožňuje obecní úřad.
Osice - fara
Území Osic bylo osídleno již v předhistorickém období; nejstarší písemná zmínka o vsi se objevuje v souvislosti se založením benediktinského kláštera v Opatovicích r. 1073. Obec Osice, která má nyní asi 490 obyvatel, leží na sever od dálnice D11 v její těsné blízkosti mezi exity 76 u Dobřenic a 84 u Libišan. Neprochází tudy žádná značená turistická trasa.
Osice prosluly jako rodiště hudebníka Františka Jana Škroupa (1801-1862), autora nápěvu české národní hymny. Budova fary stojí v zatáčce silnice od Starých Ždánic naproti kostelu se hřbitovem a škole.
5.7. 2019

historie

Barokní fara pocházející z poloviny 18. století se nalézá vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie. Je od r. 1958 chráněna jako kulturní památka ČR. Budova fary stojí v bývalé farní zahradě na návsi severovýchodně od kostela. V ohradní zdi na jihozápadním nároží je zděná oblouková brána s novodobými vraty, vlevo od ní je do ohradní zdi zazděn kamenný smírčí kříž. Na sever od budovy fary se nalézá kamenný špýchar. V 1. patře fary se dochovaly

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 25.7. 2019