Moje místa 0
Hrad Horka je připomínán r. 1406, ale již r. 1250 jsou zmínky o jistém Pardusovi z Horky. Hrádek byl zbořen r. 1593 olomouckými měšťany. V prostorách hrádku dnes stojí kostel sv. Mikuláše z r. 1753.
Ulička Podhradí
Graficke pismenko V prostorách kostela sv. Mikuláše a blízkém okolí stával menší hrad. Tehdy byl využit zdejší vyvýšený pahorek nad dnešním mlýnským náhonem, který přitéká z Litovelského Pomoraví. Pravděpodobně se jednalo o malé šlechtické sídlo, možná na základech bývalého kostelíka, či byl se stavbou nějak propojen. Údajně měl totiž kostelík v Horce stávat již v dávné minulosti. Místo bylo jistě vybráno dobře, protože v záplavové části řeky Moravy tehdy bývaly četné bažiny a mokřady, které sídlo jistě výborně opevňovaly. Místo připomíná nedaleké Náklo, kde stával též menší hrádek a dnes zde stojí opevněný kostel. Již r. 1250 je zmínka o jistém Pardusovi ...
Ivo Rozehnal - zdroj web obce a infotabule v místě, 6.6. 2015