Původně dřevěný kostelík. Později byl postaven kamenný kostel sv. Isidora, u něj zřízena fara. V poslední čtvrtině 19. století vybudován kostel nový. Orientovaná obdélná stavba je na východní straně zakončená hranolovou věží, vstup předsálím na západě.
Kostel sv. Isidora Madridského v Horní Loděnici
© Pavel Vítek 01/2014
Obec Horní Loděnice leží 10 km severovýchodně od Šternberka, nedaleko od konce silničního úseku nazývaného Ecce homo. Kostel svatého Isidora Madridského se nachází v obci, vlevo od hlavní silnice č. 46, při jízdě ze Šternberka.
popis

Obec je poprvé je připomínána r. 1296. Do roku 1949 zněl název obce Německá Loděnice. Původně zde stál dřevěný kostelík, který však patřil protestantské církvi, a za třicetileté války zanikl. Později byl postaven již kamenný kostel sv. Isidora, u kterého byla v roce 1784 zřízena fara. Na jeho základech byl v poslední čtvrtině 19. století vybudován kostel nový, opět zasvěcený sv. Isidorovi Madridskému. Farnost dnes nemá vlastního kněze a je spravována excurrendo z děkanátu ve Šternberku. Kostel je orientovaná obdélná stavba, na východní straně zakončená hranolovou věží. Hlavní vchod do kostela je veden na západní straně přes malé předsálí.

pověsti

Svatý Isidor z Madridu zvaný též Isidor Rolník (asi 1070 – 15. května 1130) se narodil chudým a zbožným rodičům. Musel jim pomáhat na poli, takže se nikdy nenaučil číst ani psát. Když vyrostl, pracoval jako oráč. Práci začínal i končil modlitbou a i během dne si často vzpomněl na Boha modlitbami. Oženil se s bl. Marií Toribiovou, která mu ve všem pomáhala. Celý život pracoval na poli a je tedy patronem zemědělců a dobré úrody, bývá vzýván jako ochránce proti suchu. Sám byl chudý a ještě podporoval jiné chudé. Je proslaven svou zbožností a dobrým srdcem. Isidorův život byl provázen mnoha zázraky. Po jeho smrti u jeho hrobu v San Andrés došlo k dalším více než 400 podivuhodným zázrakům a náhlým uzdravením. O čtyřicet let později byl na základě božího zjevení otevřen hrob a zde bylo Isidorovo tělo i s oblečením nalezeno neporušené a bylo ve slavnostním průvodu přeneseno do kostela sv. Ondřeje. Od té…  číst dále

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Horní Loděnice