Moje místa 0
Původně dřevěný vodní mlýn ve Vlkoši byl postaven roku 1348. V roce 1658 byl postaven nový dřevěný mlýn a roku 1727 byl na jeho místě postaven zděný barokní mlýn. V letech 1928-1966 ve mlýně fungovala i pekárna.
© Luděk Vláčil 05/2015
Graficke pismenko První písemná zmínka o vsi Vlkoš pochází z roku 1294. Vlkošský vodní mlýn byl původně dřevěný a byl postaven roku 1348 jako jeden z prvních v okolí. V roce 1658 byl zřejmě podle návrhu biskupského písaře Tomáše Santoriho postaven nový dřevěný mlýn. Ten zde fungoval 68 let, než byl v roce 1726 nahrazen zděným barokním mlýnem. Roku 1928 byla v mlýně zřízena i pekárna. Za první republiky patřil mlynáři Josefu Vávrovi, odtud název Vávrův mlýn. Po 2. světové válce v roce 1951 byl mlýn s pekárnou znárodněn. Roku 1958 byl zapsán na Státní seznam technických památek. Pekárna ve mlýně sloužila až do roku 1966, kdy byla zrušena.

popis

Mlýn se nachází na okraji obce Vlkoš. Vede k němu náhon z říčky Moštěnky dlouhý několik kilometrů. Mlýn se skládá ze dvou budov, každá stojí na jedné straně náhonu. Stavba je dvoupatrová, na štítě je nečitelný nápis a ve štítě nad okny je, v kartuši ze stylizovaných květů, nápis s datem 1726. Ve mlýně jsou zachovány některé technické části.