Fort IV je zachovalá pevnůstka fortového věnce kolem olomoucké pevnosti. V zemní podobě byla pevnůstka vybudována roku 1850, ale kvůli nevhodnému podloží pro zděnou přestavbu byla srovnána se zemí. V letech 1856 - 1866 byl postaven zděný fort IV na jiném místě.
Graficke pismenko K hlavní bráně fortu IV se dá dostat po asfaltové sinici od Olomouce nebo po polní cestě od Bystrovan. Kolem fortu prochází také značená turistická stezka vedoucí z Olomouce do Mariánského Údolí. Pevnůstku dnes vlastní soukromý majitel. Celý areál pevnůstky je oplocený a střeží jej bezpečnostní služba. Turisté si mohou přečíst informační ceduli u brány a prohlédnout si fort pouze přes plot.

historie

Stavba pevnůstky č. IV v zemním provedení začala na podzim roku 1850. Jejím úkolem mělo být vytvoření předmostí na levém břehu Moravy. Pevnůstka byla tvořena příkopem a mohutným zemním valem s palisádou. V zázemí pevnůstky stála prachárna a sruby pro 90 mužů. Koncem roku 1850 byla pevnůstka dokončena a osazena děly. V roce 1854 se uvažovalo o přestavbě pevnůstky na kasematový fort, k tomu však nedošlo. Podplukovník Mareš, který měl přestavbu

pevnost, bunkr
     Olomouc  (OL)