Tříobloukový kamenný most přes říčku Skalici z roku 1814. Na soklech stávalo 8 barokních soch světců( dnes uloženy v Čimelicích). Problémem mostu je betonové omítka, podemletý jeden pilíř a narušené kapsy pro nálože sloužící ke zničení mostu. Původně vydlážděn kostkami, dnes asfaltový.
Empírový most v Horních Nerestcích
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Nerestce jsou malá obec, která leží 22 km severovýchodně od Blatné a 28 km severně od Písku, zhruba na poloviční cestě mezi Pískem a Příbramí. Obec tvoří Dolní Nerestce a Horní Nerestce. Most je jediná přístupová komunikace pro Horní Nerestce, najdeme jej východně od obce nad říčkou Skalicí v blízkosti Dolních i Horních Nerestců. Most leží na původním katastru Horních Nerestců.

historie

Nejstarší zpráva o obci pochází z roku 1227. Most přes říčku Skalici byl postaven roku 1814. Na mostě původně stálo na vysokých soklech osm barokních soch světců z dílny J. Hammera. Jednalo se o sv. Barboru, sv. Maří Magdalénu, sv. Václava, sv. Víta, sv. Jiljí, sv. Zikmunda, sv. Jana Nepomuckého a sv. Josefa. Sochy byly už před delší dobou sneseny a jsou uloženy v Čimelicích.

popis

Přes potok Skalici nedaleko Nerestců se klene empirový kamenný most se třemi oblouky. Původně byl zdoben šesti sochami světců z dílny J. Hammera z roku 1814. Oblouky mají třímetrové vzepětí, rozpětí krajních oblouků je 12 metrů, střední oblouk má rozpětí 13 metrů. Most má šířku 6 metrů, jeho zahrocené pilíře vystupují do návodní i do povodní strany řeky. V pilířích mostu jsou komory pro nálože na případné zničení mostu, které tu byly asi

most
     Písek  (PI)