Na místě původního kostela ze 14.st. vystavěn v novogotickém stylu kostel nový . Děkanský chrám sv. Vavřince dostavěn r.1889. Z původního kostela bylo převzato 5 zvonů, které byly postupně zrekvírovány. V roce 2002 pořízeny tři nové kostelní zvony.
Kostel sv. Vavřince ve Vrchlabí
© Pavel Vítek 04/2007
Město Vrchlabí je branou do našeho nejvyššího pohoří, Krkonoš. Leží na hlavní silnici do jednoho z krkonošských center, Špindlerova mlýna. Dostupné je jak po železnici, tak autobusovou dopravou z celé řady míst v Česku. Město kromě krkonošského zázemí poskytuje celou řadu turisticky zajímavých objektů. Kostel sv. Vavřince leží v centru historického města.
popis

Na západní straně nad vchodem je k trojlodní hale kostela připojena 60 metrů vysoká štíhlá věž. Na východní straně je doplněn půdorys chrámu do tvaru kříže příčnou lodí s presbytářem a s přístavbou sakristie a hraběcí oratoří. Firma Geylings z Vídně je autorem barevně malovaných oken. Z roku 1889 pocházejí varhany s bohatě zdobenou skříní. Pocházejí z dílny bratrů Riegrů. Ze starého kostela byly do nového kostela přeneseny předměty patřící mezi nejstarší kulturně historické památky města. Jsou to oltářní obrazy sv. Anny a sv. Vavřince. Za nejvzácnější předmět je ale pokládána měděná křtitelnice. Z původního kostela byly na věž přeneseny kamenné reliéfy s erby a iniciálami manželského páru Viléma Miřkovského ze Stropčic a Rosiny Bockové z Hermsdorfu z roku 1599. Je sem z původního kostela přenesena i řada náhrobních kamenů.

historie

Původní gotický vrchlabský kostel pocházel ze 14. století. Na místě tohoto jednolodního kostela vystavěl vrchlabský stavitel Eduard Zirm podle projektu pražského architekta Stephana Tragla v osmdesátých letech devatenáctého století v novogotickém stylu nový kostel. Děkanský chrám sv. Vavřince jáhna a mučedníka byl dostavěn v roce 1889. Z původního kostela bylo do zvonice nového chrámu převzato také 5 zvonů. Ty však byly postupně zabavovány jako surovina pro válečné účely až od roku 1942 byla věž zcela bez zvonů. V roce 2002 z výtěžku veřejné sbírky byly pořízeny tři nové kostelní zvony, sv. Vavřinec, sv. Anna a sv. Václav.

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU), Vrchlabí